Dyrlægeansvar

Hammer

Alle mennesker kan begå fejl – også dyrlæger.

Når en dyrlæge arbejder med biologi, er ingen sygdomsforløb helt ens. I nogle tilfælde kan man i bagklogskabens lys erkende, at en anden fremgangsmåde måske ville have været bedre. Men det er vigtigt at forstå, at en dyrlæge ikke nødvendigvis er erstatningspligtig, selvom der er begået en fejl i et sygdomsforløb eller en vurdering af en hest. For at en dyrlæge kan blive holdt ansvarlig, skal fire betingelser være opfyldt:

  1. Dyrlægen skal have begået en faglig fejl
    Fejlen skal være fagligt beviselig og klart identificerbar.
  2. Der skal være årsagssammenhæng
    Fejlen skal have haft en direkte indvirkning på den skade, som hesteejeren har lidt.
  3. Skaden skal medføre et økonomisk tab
    Der skal være et konkret økonomisk tab som følge af skaden.
  4. Skaden skal være påregnelig
    Skaden skal være en forudsigelig konsekvens af den faglige fejl, og den må ikke være forårsaget af hesteejeren selv.

Hvis ikke alle fire betingelser er opfyldt, kan dyrlægen ikke holdes ansvarlig, selvom der måtte være en direkte sammenhæng mellem handlingen og skaden.

Faglige fejl og vurdering

Da arbejdsopgaverne for praktiserende dyrlæger er meget forskellige, findes der ikke entydige og fastlagte manualer for, hvordan hver enkelt opgave skal løses korrekt. Uanset om det drejer sig om behandling, kirurgi eller vurdering af røntgenbilleder, kan der være flere fagligt korrekte løsninger.

Hvorvidt der er tale om en faglig fejl, kan være klart i nogle tilfælde, mens det i andre kan være mindre tydeligt og kræve en vurdering fra en fagkyndig ekspert. I disse tilfælde er det afgørende at overveje:

  • Om en bred gruppe af dyrlæger med samme kvalifikationer ville have handlet på samme måde som den pågældende dyrlæge under de givne omstændigheder
  • Om dyrlægen ved en opvejning af fordele og risici kunne have truffet en rimelig og fagligt velbegrundet beslutning